Coming soon
...
Het werk van Maureen de Clercq, vaste ontwerper van Noshirt, is meer dan alleen schetsen, stoffen selecteren en plaatsnemen achter de naaimachine. Om het perfecte ontwerp te creëren, gaat Maureen in gesprek met dragers, praat ze over comfort en is ze continu bezig met testen en finetunen. Ze vertelt over haar ontwerpproces.
Het belang van de eerste laag
“Mijn inspiratie haal ik bijna altijd uit gesprekken met mensen. Voor Noshirt begint dat altijd in het team zelf. We vormen echt een familie, waar iedereen veel inspraak heeft. Uniek aan Noshirt is dat het gaat om onzichtbare kleding. Uiteraard willen we iets moois maken, maar in het ontwerp gaat het vooral over gevoel. Over comfort. En over de materialen waarmee je werkt.”
Voor Maureen was het belangrijk om het gevoel van comfort in het ochtendmoment mee te nemen. Ze vertelt: “Ondergoed is het eerste wat je aantrekt als je opstaat. Dat eerste laagje op je huid is heel sensitief. Het vervult daarmee een grote rol in het comfort dat je de rest van de dag ervaart. Bovendien is die keuze heel persoonlijk. De een houdt van dikker materiaal dat bescherming biedt, terwijl de ander het liefst zo min mogelijk merkt van de onderkleding. Het is aan ons als team om daarin de juiste balans te vinden.”
Luxe gevoel
Toen Maureen begon aan de damescollectie, was Noshirt nog exclusief voor mannen. Dat bracht een uitdaging met zich mee. Maureen: “Omdat gevoel zo centraal staat, wilde ik de materialen waar Noshirt mee werkt zelf ervaren. Maar als vrouw kan ik nooit het comfort van een herenshirt ervaren, omdat het simpelweg gemaakt is voor het mannelijk lichaam. Dat maakte het lastig om het te voelen zoals het bedoeld is. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om met de dunste en zachtste stoffen te werken: het frisse Lite van Supima katoen en het soepele, duurzame SoftTouch Tencel™.”
Een andere uitdaging voor Maureen zat in de vorm, die bij vrouwen op meer vlakken varieert dan bij mannen. Ze vertelt: “Ik wilde graag dat de onderkleding zich aan elke lichaamsvorm zou aanpassen. Dat leidde tot de one-seam: een platte naad op de rug. Dit zorgt ervoor dat het shirt perfect je vormen volgt, zonder te plooien, uit te rekken of op te kruipen. Technisch gezien betekende dit dat we moesten rondbreien. Dat is een uitdagendere techniek dan wanneer je met twee zijnaden werkt. Maar het geeft ook het luxe gevoel dat past bij Noshirt. Bovendien is het een onderscheidend detail in het ontwerp.”
Test 1, 2, 3
Na het maken van een ontwerp breekt de volgende fase aan: feedback van dragers. Maureen: “Eerst testen we prototypes intern, door ze te laten dragen door het team zelf, en onze eigen vrienden en familie. Nadat ze de ondershirts een aantal keer hebben gedragen, brengen we hen samen om hun ervaringen te delen. Daar vragen we naar het draagcomfort, de pasvorm en het ontwerp, maar ook naar bijvoorbeeld wasgewoontes en functionaliteit. We verzamelen zoveel mogelijk informatie.”
Pas na vele tests, aanpassingen en verfijningen gaat een nieuw item in productie. Maureen: “Bij de lancering van een nieuw product willen we het graag meteen goed doen. Een mooi voorbeeld zijn onze bottoms. We hebben ruim een jaar gewerkt aan het perfectioneren ervan. Als we ze dan eindelijk de wereld in brengen, is dat een bijzonder moment. Klanten hebben een bepaalde standaard als ze iets kopen van Noshirt. Het is goed om te horen dat we die verwachting waarmaken.”
Hele dag comfort
Dat goede gevoel is precies wat Noshirt met elk ontwerp wil oproepen. Maureen sluit af: “Het eerste laagje dat je aantrekt is zo belangrijk voor de rest van je dag. Je wilt comfortabel zijn, je veilig voelen, weten dat het goed zit. Er is weinig zo vervelend als kleding die jeukt, irriteert of opkruipt. Dat kan echt een stempel op je dag drukken. Ik wil dat Noshirt zoveel comfort biedt dat je er na het aantrekken niet meer aan hoeft te denken. Dan is mijn doel bereikt.”