Coming soon

...

Een overhemd maken lijkt eenvoudig. Toch zijn er, bijvoorbeeld bij Emanuel Berg, dertig verschillende mensen en evenveel machines betrokken bij het maken van een overhemd. Inclusief de nauwkeurige controle en het wegknippen van losse draadjes neemt dit proces al snel 140 minuten effectieve werktijd in beslag.

Aandacht maakt het verschil

Een aanpak die we bij noshirt meer dan herkennen, die extra aandacht en oog voor detail. Om het beste shirt voor onder je (over)hemd te vervaardigen werken in onze ateliers meer dan 20 verschillende professionals aan 1 ondershirt. Ieder zijn eigen taak en specialisme. En krijgen zij alle tijd voor net die mooiere afwerking en hebben zij door jarenlange ervaring net dat scherpere oog voor details. Heel anders dan de massa productie van t-shirts waar juist elke seconde wordt wegbezuinigd.

Juist omdat we zo veel aandacht aan onze shirts besteden, zijn we ook in de anatomie achter het overhemd gedoken. Want daarom draag je een ondershirt: om je overhemd zo mooi mogelijk te houden en zo comfortabel mogelijk te dragen.

Aandacht maakt het verschil

De onderdelen van een overhemd

Een goed overhemd bestaat uit een groot aantal onderdelen. Naast de kraag en de yoke (schouderpas), de mouwen, het rugpand, de twee voorpanden, de lijst, de gusset, de manchetten en het mouwhuis heb je natuurlijk ook de fournituren als knopen en labels. De mooiste knopen zijn gemaakt van parelmoer, omdat die de mooie natuurlijke glans van de oesterschelp hebben.

Het binnenwerk en de manier waarop die wordt aangebracht bepalen de stevigheid van de kraag, knopenlijst en manchet. Vaak is het binnenwerk van katoen. De stevigheid bepaalt het beeld van een overhemd en daarmee ook of een kraag mooi in model blijft gedurende de dag en of hij ook fraai blijft staan zonder das. Ongeplakte kragen geven meer souplesse maar ook minder strijkgemak en hebben niet dat onberispelijke.

Onzichtbaar comfort

Ontdek onze ondershirts voor mannen

Noshirt Men Path Created with Sketch.

Kragen, manchetten en borstzakken

De kraagkeuze is afhankelijk van smaak, gezichtsvorm en doel. De polosport staat bekend als de bakermat van de sportievere button-down. Hoe verder de kraag is weggesneden, hoe breder de nek oogt en hoe meer het hemd vraagt om een das. Een lange punt maakt een lang gezicht nog langer. De tab-boord heeft zijn origine in Amerika en laat de das mooi naar voren komen maar maakt de hals optisch dikker.

De dubbele manchet werd vroeger vooral gedragen bij formele gelegenheden. De laatste jaren draagt men ook onder een pak veelal enkele manchetten met een of twee knopen.

De borstzak is een praktisch ding maar heeft niks met de geschiedenis van het overhemd te maken. Net als de button-down maakt een knopenlijst het hemd sportiever. De knoop in het mouwhuis bevordert enerzijds de bewegingsvrijheid en voorkomt anderzijds dat het open gaat staan.

Nog meer comfort

Nog meer comfort

Handgemaakte overhemden en knoopsgaten zijn voor de ware liefhebber het ultieme. Rondom de mouwinzet scheelt het vaak een laag stof waardoor het hemd voor nog meer comfort zorgt.

Ook kunnen dan de mouwen, manchetten, kraag en schouderstuk aangeplooid worden, wat ook wel de Napolitaanse verwerking wordt genoemd. Een mooi gemaakt knoopsgat is een lust voor het oog en nauwelijks te onderscheiden van een verfijnd gemaakt knoopsgat door de machine. De verfijnste machines kunnen naden stikken met wel 9 inslagen per centimeter wat het draagcomfort ten goede komt.

Hetzelfde geldt voor de ronde Engelse naden. Naast de ‘gusset’ tussen het zadel en de aanhechting van de knoop (bijvoorbeeld met een hanenpoot) zijn dit kwaliteitskenmerken die een goed overhemd onderscheiden van een massahemd dat in slechts 25 minuten in elkaar 'gedrukt' wordt.

New Tailor

Wij laten onze maathemden al jaren maken bij New Tailor. De Finest Bespoke Tailor uit Amsterdam en Utrecht sinds 1997. En laten zij nou samenwerken met Emanual Berg…

Continue shopping

Noshirt is jarig 3+1 Cadeau! bekijk de actie

De winkelwagen is leeg.